Albinpride

Båtblogg

Hösten 2015

Publicerad 2016-01-01 22:39:39 i Allmänt,

 
Efter upptagningen i slutet av september var det dags att påbörja höstens renoveringsprojekt. 
 
 
Här har jag tagit ut ett hål för att sätta dit utdragbara bestickslådor. 
 
 
Det blev två enkla lådbottnar av överbliven plywood. Expansionsbeslagen har jag köpt på Clas Ohlsson. Likaså  bestickslådorna i plast. Dessa var perfekta i storleken och kommer bara att fästas mot plywoodbotten med dubbelhäftande tejp. Nu återstår bara att fixa två lådfronter i teak, men det är lååångt kvar till sommaren ;-)
 
 
Detta kommer att bli en klar förbättring ombord till nästa säsong. Så opraktiskt med hålet i bänken, alltid grejer som står i vägen när man ska ner och gräva i mörkret efter bestick.
 
 
Expansionbeslagen är 500 mm långa och når nästan ända in till skrovsidan. Perfekt, får plats med en till lite mindre låda bakom bestickslådan :-) Här ser man även de 4 distansklossarna som jag limmat fast och skruvat expansionsbeslagen i. 
 
 
Sen var det dags att fixa nya kapellrör till nya kapellet som vi har beställt. Då vi ska gå från lilla kapellet till stora så måste vi ha nya bågar och fästen. 
 
 
Nytt fäste som placeras ca 50 cm mer akterut jämfört med gamla fästet.
 
 
Kapellrören skulle bockas och med hjälp av tips från en klubbkamrat gick detta galant. Vi fick låna dessa träklossar att böja mot samt fick vi silad sand att hälla i röret innan böjning. På så sätt kan rören böjas utan att vecka sig.
 
 
Här fick man spänna musklerna lite.. ;-)
 
 
Perfekt böj. Det svåra var nog att få böjarna lika och räkna ut var böjarna skulle vara med tanke på att vi inte hade någon mall för det stora kapellet.
 
 
Köpte en presenning att täcka med eftersom det gamla kapellet inte längre passar. Samtidigt kunde jag se hur "fallet" blev runt de nya bågarna.
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi har även köpt ett nytt randigt tyg att förvara sängkläderna i förpiken i. Dessa rullas bara upp mot skrovsidan när man bäddar och rullas bara ut när det är dags att sova. Lakanet har vi sytt fast i en tunn bäddmadrass, sedan har vi satt en tryckknapp i varje hörn för att få lakanet att ligga på plats.
 
 
Det ska ju även bli nya sitsar i sittbrunnen är det tänkt. Även denna lösning, som så många andra lösningar ombord, är starkt inspirerad från Johan och Petras båt "Nova". För att få mer djup i sitsarna har jag sågat ut 15 mm tjocka plywoodsitsar. Det ska sys nya dynor i konstläder samt monteras en ram runt skivan för att dynorna ska ligga på plats.
 
 
Limmar en bräda under för att förstärka delen som blir kvar efter luckan till stuvfacket sågats ut.
 
 
Likadant på denna sida
 
 
Har köpt 4mm tjock björkplywood som jag tänkt ha som list och limma flera lager i böj runt sitsen. Dessa ska även teakbetsas.
 
 
Vilopaus! Har ju varit perfekt väder denna höst med många plusgrader. Skönt när man får mycket gjort under höst/ vinter så blir det inte så mycket på våren.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela