Albinpride

Båtblogg

2018 del 1

Publicerad 2018-07-14 22:31:00 i Allmänt,

Under hösten har det beställts en dieselvärmare av märket Planar 2d, från Ryssland via Ebay. Som medlem i Albin 25-klubben har man rabatt på dessa värmare. Kom undan med nästan mer än halva priset tror jag jämfört med att köpa en värmare i båttillbehörsbutik här i Sverige. Köpte i allafall nya varmluftsslangar och luftljuddämpare från Erlandssons brygga när de hade 25 % rabatt en helg...
 

 

Bättre än julafton när paketet från Ryssland kom:-)
 


 
Utrymmet där den gamla värmaren av märket Eberspächer X2 satt.. Jag kunde använda mig av de gamla skrovgenomföringarna för friskluftsintag samt avgasrör.. Det övre högra hålet på bild vet jag inte varför man har gjort, det fanns där när båten köptes. Har inte plastat igen det utan tänker nog täppa för det på annat sätt framöver.. Avgasgenomföringen syns inte på bild, utan är till höger, bakom den främre "väggen". På de två utstickande plastkuddarna på bild satt konsolerna varpå den gamla värmaren vilade...
 


 

På dessa kuddar skruvade jag fast den nya monteringsplattan av en gammal bit formplyfa som låg i gömmorna och skräpade. Värmaren monterades på plattan med ett rostfritt monteringsbeslag för Eberspächervärmare. Denna beställdes också på Ebay.
 


 

Passade på att måla allt med vit Danbolinefärg innan den slutgiltiga monteringen..
 

 

Avgasgenomföringen följde med hela paketet. Dock var diametern mindre på den nya värmarens avgasrör än den gamla så hålet var större än vad skruvarna kunde fästa i..



 
Detta löstes med att hålet plastades igen helt från insidan med plastic-padding. Utanpå skrovet tejpade vi upp plastlocket från en gammal glassbytta som mothåll . När detta hade härdat och locket togs bort så var plastningen helt slät jäms med skrovet. Synd att jag missade ta ett kort på detta. Sedan borrades ett nytt hål i rätt diameter i den nya plastningen, och avgasgenomföringen skruvades fast..
 


 

Montering av avgasrör och avgasljuddämpare..



 
Luftljuddämparen till insuget sattes fast med strypare med fästen upptill för att inte ligga mot avgasröret..


 

Allt monterat och klart. Här syns även den lilla "krullen" undertill på avgasröret. Det är en dränering för kondensvatten i avgasröret som jag också beställt på Ebay. Värmaren fungerar riktigt bra, det lilla jag har fått använda den denna sjukt varma vår och sommar!!! Brukar säga att det märks på vädret att vi installerat värmare i år;-) 



 
Nästa projekt var att byta ut alla lanternor. Jag har ju varit på jakt efter en babordslanterna med helt glas i flera år nu, utan resultat. Kände att nu får det vara slutletat och slut med att försöka laga lanternan med olika plastalternativ. Köpte nya led-lanternor Biltema. Akterlanternan satt ju tidigare uppe på skarndäcket och hade ett hål för flaggstång. Den flaggstången har vi tappat för länge sedan och den lilla rostfria klumpen slår man mest tårna i när man ska klättra ner på badbryggan.. Här nedanför är där den nya kabeln kommer in i akterruffen..
 


 
Så såg det ut under den gamla lanternan. Nedanför syns den nya lanternan, som numera sitter på akterspegeln..


 

Spacklade igen hålen och sprickorna med gelcoatspackel. Nu återstår bara slipning, som jag av någon anledning alltid skjuter på framtiden... Kan det vara för att det är så tråkigt..;-)



 
Bakifrån.. 


 

Babords lanterna.. 



 
Topplanternan var klurigare. Så svårt att få plats med den tjockt isolerade kabeln i den trånga utfräsningen inne i gösstaken. Gick inte ens med våld och vaselin, utan jag fick helt enkelt skala den vita isoleringen hela vägen upp..


 

Till slut så. Eftersom jag köpt vita lanternor så ville jag ha ett vitt bländskydd också. Detta fanns tydligen inte att köpa någonstans så jag har målat den gamla svarta med vit sprayfärg..


 

Sen var det äntligen dags för sjösättning. Här är den första turen ut genom Torshälla kanal, precis efter att hon kommit i vattnet. Den känslan...
 


 
Detta år hängde jag med grabbarna ut till vår klubbholme St: Tallskär på sjösättningsdagen. Det är första året jag var med i denna årliga sjösättningstradition. Detta kommer att göras om varje år framöver, så härligt, nu när man äntligen har värmare ombord också..
 


 
Äkta finsk bastu med äkta finsk dryck! Underbart!
 

 

Efterföljande dopp som var i det svalaste laget..
 

 

Rock`n roll!! Det bastades hårt!!
 

 

Favoritölen avnjöts på bryggan..


 

Det var många båtar som kom ut till Tallskär på sjösättningsdagen. 


 

Där bakom nånstans låg Pride och guppade nöjt..



 
Här har kapen-mini och hennes besättning tagit över rodret medans den äldre delen av besättningen ligger och softar på fördäck. På väg ut till Tallskär igen...



 
Här är vi på väg till årets Albin-träff i Mälaren. Ligger tätt bakom båten Nova, vars kapten är Johan, ordförande i Albin 25-klubben.
 

 

Här har vi lagt till vid Skåningsholmen för klipphäng och nattvila. Vi fick en helt magisk solnedgång denna kväll.. 



 
Dagen efter fortsatte färden mot Askholmen, var vid Albinträffen skulle hållas detta år. Här passeras Strängnäs gästhamn..
 

 

Väl framme på Askholmen låg Albinsens på rad. Vi blev 6 st Albin 25:or och 1 Albin 30. Vi gick tipspromenad och käkade jordgubbstårta, och det blev givetvis en hel del Albinsnack.. På kvällen blev det en gemensam grillning..


 

På vägen hem dagen efter var vädret helt galet bra och vattnet låg helt platt, till och med på de större fjärdarna. Granfjärden föröver...

 
 

Nu är toaletten äntligen helt klar. Fick upp hyllorna, handfatet, och draperiet som legat och väntat sen 2013 då vi monterade septitanken och nya toastolen. Handfatet är ju egentligen en ugnsform från Ikea som vi gjort om till handfat...

 

 
Då är vi äntligen i fatt tidsmässigt i bloggen igen. Min önskan är att bloggen ska uppdateras oftare och vara med mer i sin tid. Hur som, snart sticker jag och Sandra ut på vår första kustresa. Vi ska ut ur Mälaren för första gången och vi kommer hålla till i trakterna kring Trosa. Vi lovar att ta massa bilder och återkomma med inlägg i bloggen om vår Trosa-resa. Ha det gott så länge!

// Madde


2017 summerat i ett inlägg.

Publicerad 2018-07-11 17:30:27 i Allmänt,

Det var längesedan bloggen uppdaterades. Dels har det varit problem att överföra bilder från mobil till dator, men sen har tiden varit knapp då vi blev husägare förra vintern. Vi hann ändå med lite projekt med Pride. Det som påbörjade båtsäsongen 2017 var att byta ut träet på badbryggan. Vi följde ett tips från en medlem i Albin-klubben och inhandlade brunimpregnerad, rillad trall från Byggmax. En riktig budgetvariant i jämförelse med teak.
 
 
Trallen sågades med en bandsåg som Sandra köpt på en loppis för ett par hundralappar. Fungerade riktigt bra.
 
 
En ny badstege, av typ kassett-stege, inhandlades på Biltema. Fördelen med den jämfört med den gamla är att den är placerad helt under badbryggan och inga vassa delar som kan trampas på.
 
 
Här är badbryggan helt färdig. Vi körde en omgång teakbets för att få en mörkare nyans. Därefter är den oljad med Owatrol d1 och d2. Å ja, jag har hål i strumpan ;-b
 
 
Nästa projekt blev att koppla in elen till ankarlanternan samt montera och koppla in tv-antennen på gösstaken. De gamla kablarna till topplanternan byttes också ut då de blivit skadade. Det var ett smärre helsike att få igenom de nya kablarna i de ingjutna kabelkanalerna runt framrutan. 
 
 
Ibland går det inte som man vill. Råkade få med den gröna lanternkabeln i avbitartångens käftar när jag skulle skala av den vita, yttre isoleringen. Har skarvat den gröna tillsvidare... 
 
 
Ankarlanternan inkopplad och tv-antennen på plats på gösstaken.
 
 
Tv-antennkabeln går in precis under gösstaken.
 
 
Fanns ingen möjlighet att få plats med antennkabeln i den ingjutna kabelkanalen, så den fick gå runt framrutan på insidan i en egen påklistrad kanal..
 
 
Nu kan man titta på de vanliga kanalerna ombord på Pride..
 
 
Detta år fick grabbräckena och resten av trädetaljerna sig en omgång av Owatrol. Det var dessutom invigning för denna syssla i vårt nya garage. Skönt att slippa kladda på köksgolvet som tidigare år...
 
 
Ibland lönar det sig inte att vara ute i god tid. En vecka innan sjösättning så fick jag den briljanta idèn att provstarta motorn och därmed köra ut glykolen ur sjövattensystemet. Vi brukar göra så för att undvika att tömma ut det i sjön varje vår. Dessvärre blev det svinkallt på nätterna veckan innan sjösättning. Det blev att rigga upp en kupèfläkt, riktad mot motorn, som fick gå på nätterna. Det gick ju det också även om det blev lite onödigt jobb...
 
 
Veckan efter sjösättning kände jag lite på kablarna av någon anledning, varpå den grövre kabeln till generatorn lossnade från sin kabelsko. Väldigt konstigt när den är relativt nypressad, bara några år sedan. Har nu inhandlat en egen grövre presstång från Ebay och pressat om kabeln. Får se hur länge det håller denna gång, blir ju en del vibrationer där, så det kanske inte är så konstigt ändå...
 
 
Bytte ut den gamla solcellsregulatorn mot en ny med MPPT- funktion. Valde en CTEK-dual för att även optimera laddningen från generatorn, när den laddar. Den fungerar även som ett skiljerelä. Fungerar mycket bra.
 
 
Sen kom turen till elskåpet inne på toaletten. Har under en tid planerat att byta ut de gamla porslinssäkringarna mot flatstiftssäkringar. Ville dessutom ha fler anslutningar för kommande elförbrukare. 
 
 
Här är de gamla panelerna borta, efter att jag noggrant märkt upp alla kablar.. Många kablar kunde tas bort helt då de saknade funktion..
 
 
De nya på plats och återmonteringen har börjat...
 
 
Här är alla kablar på plats och tv-antennförstärkaren uppskruvad uppe i högra hörnet. Bara skyddslocken med etiketterna som saknas.. Varje panel matas med grova kablar, både plus och minus på samma panel. Förresten så är de tre strömbrytarna till led-belysningen, nere i högra hörnet, inte inkopplade på denna bild. Har en brytare för förpik, en för doghouse och en för akterruff om man inte vill ha alla på samtidigt.
 
 
Dags för årets Albin25-klubben-träff i Mälaren. Den här coola bilden är tagen av Johan ombord på hans Nova, där vi är på väg tillsammans till träffen.
 
 
 
Här har vi lagt oss för nattvila på ön Gubben nordost om Strängnäs. Vi grillade lite på klippan innan det var dags att gå och lägga oss..
 
 
 
Dagen därpå, väl framme vid träffen, som detta år hölls i Stallarholmen. 
 
 
Vi blev detta år 5 st Albin 25:or och 2 st Albin 30:or. Det blev en trevlig träff trots att det regnade emellanåt.
 
 
Hade lite överbliven plywood i gömmorna, samt ett stort behov av en högre fotpall att stå på för att se något vid tilläggning. Detta resulterade i att en fotpall/verktygslåda började tillverkas...
 
 
Hade även lite nåtat material kvar från när vi gjorde durken. Detta räckte precis till att "klä in" lådan.
Det är ett mindre lock framtill, som gömmer huvudströmbrytarna på skottet framför. Under det bakre locket finns verktygslådan.
 
 
Här är lådan lackad och klar. Har även gjort en sjökortshylla ovanför. Har tyvärr ingen bild när luckorna är öppna. Får lägga upp det vid ett senare tillfälle.
 
 
Jag (Madde) och min far gjorde en tripp till Kungsörs gästhamn. Strålande väder.
 
 
Mötte en lite större båt...
 
 
Gillade att Kungsör hade en så modern gästhamn. Smidigt att kunna betala gästhamnsavgiften
i denna automat och få tillgång till koder mm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela