Albinpride

Båtblogg

Ankarspel!

Publicerad 2022-04-09 14:51:57 i Albin 25, Ankarspel, Båt,

Så plötsligt kom en ny uppdatering! Vi lyckades komma över ett bra Black friday-erbjudande på ett ankarspelspaket. Ett paket där det mesta ingick såsom ankarlina med 5 m kätting, relä, manöverpanel samt automatsäkring.
 
 
Quick Genius GP2.
 
 
Ankarboxen köptes separat och var tvungen att kapas i bakkant efter akterspegelns form.
 
 
Vi ställde boxen i rätt position, sen mätte vi runt om och markerade med samma avstånd som det längsta måttet mellan akterspegeln och ankarboxen.
 
 
Sen kapades boxen, tror vi använde en bågfil el möjligtvis en sticksåg med fina tänder.
 
 
Klart!
 
 
 
 
Den medföljande packningen mellan ankarspelet och ankarboxen provmåttas, dock har vi lagt den åt helt fel håll på bilden... Bredvid ligger inspektionsluckan som skall monteras på sidan av boxen.
 
 
De tre rostfria fästena till ankarboxen måttas in. Dock blev inte vinkeln 90 grader så vi fick bocka till fästena en aning för att de skulle passa.
 
 
 
 
 
 
Den rostfria "armen" som ska hålla ankaret monteras.
 
 
Med fyra bultar och lite större brickor på insidan av boxen.
 
 
Fästena vinklade och på plats på boxen.
 
 
En medföljade borrmall till ankarspelet måttas ut på boxen.
 
 
Spacklade insidan på boxen vid fästena för att få en slät yta för fästena att ligga an mot. Gjorde även en platta av formplyfa med urtag för kabeln till spelet. Denna platta skruvades ankarspelet fast i under toppen på ankarboxen. Bultarna var väldigt långa och ankarboxen ganska tunn, denna platta gjorde dessutom det hela mer stabilt i fästet mellan ankarspel och ankarboxen.
 
 
Plattan i formplyfa sett underifrån. Hålet i mitten där kättingen/linan löper igenom. Alla hål förseglades med epoxi. Ingen skönhet men desto bättre funktion...
 
 
Man måste ju testa lite...😄
 
 
 
 
Snart klart för montering på båten.
 
 
Fastmonterat på akterspegeln med lite sika-klet emellan.
 
 
En fog av sika mellan boxen och akterspegeln.
 
 
Här är även inspektionsluckan på plats.
 
 
Boxen, spelet och backkameran på plats! Backkameran köptes billigt på nätet och har en skärm på förarplatsen där man kan ha koll på ankaret.
 
 
Linan/kättingen på plats i boxen. I botten på boxen går även en öglebult rakt ner genom badbryggan. Detta för mer stabilitet samt att kunna fästa änden på linan i botten på ankarboxen. Tyvärr har vi ingen bild på detta då vi blev så ivriga att testköra ner linan i boxen...😅
 
 
Typ klart!
 
 
Från andra sidan..
 
 
På insidan på akterspegeln monterades en platta av plywood för att kunna fästa kablar och kopplingsplinten. Det vänstra fästet för ankarboxen var tvungen att hamna för kanalen för motorrumsventilationen som löper längs akterspegeln. Fick borra upp två större hål för att komma åt akterspegeln och kunna fästa med bricka och mutter inne i kanalen.
 
 
Kablarna till spelet och kameran är fästa och kopplade på plywoodplattan. Relät har vi monterat i utrymmet där rodret sitter. Lätt att komma åt...
 
 
 
 
 
 
Automatsäkringen sitter vid batterifrånskiljarna.
 
 
Som är placerade framför verktygslådan man står på när man kör...
 
 
Manöverpanelen monterade vi på höger sida av ratten...
 
Vi köpte även en fjärrkontroll billigt på nätet... Funkar hur bra som helst än så länge.
 
 
 
Vi är väldigt nöjda med vårat ankarspel!!
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela