Albinpride

Båtblogg

2017 summerat i ett inlägg.

Publicerad 2018-07-11 17:30:27 i Allmänt,

Det var längesedan bloggen uppdaterades. Dels har det varit problem att överföra bilder från mobil till dator, men sen har tiden varit knapp då vi blev husägare förra vintern. Vi hann ändå med lite projekt med Pride. Det som påbörjade båtsäsongen 2017 var att byta ut träet på badbryggan. Vi följde ett tips från en medlem i Albin-klubben och inhandlade brunimpregnerad, rillad trall från Byggmax. En riktig budgetvariant i jämförelse med teak.
 
 
Trallen sågades med en bandsåg som Sandra köpt på en loppis för ett par hundralappar. Fungerade riktigt bra.
 
 
En ny badstege, av typ kassett-stege, inhandlades på Biltema. Fördelen med den jämfört med den gamla är att den är placerad helt under badbryggan och inga vassa delar som kan trampas på.
 
 
Här är badbryggan helt färdig. Vi körde en omgång teakbets för att få en mörkare nyans. Därefter är den oljad med Owatrol d1 och d2. Å ja, jag har hål i strumpan ;-b
 
 
Nästa projekt blev att koppla in elen till ankarlanternan samt montera och koppla in tv-antennen på gösstaken. De gamla kablarna till topplanternan byttes också ut då de blivit skadade. Det var ett smärre helsike att få igenom de nya kablarna i de ingjutna kabelkanalerna runt framrutan. 
 
 
Ibland går det inte som man vill. Råkade få med den gröna lanternkabeln i avbitartångens käftar när jag skulle skala av den vita, yttre isoleringen. Har skarvat den gröna tillsvidare... 
 
 
Ankarlanternan inkopplad och tv-antennen på plats på gösstaken.
 
 
Tv-antennkabeln går in precis under gösstaken.
 
 
Fanns ingen möjlighet att få plats med antennkabeln i den ingjutna kabelkanalen, så den fick gå runt framrutan på insidan i en egen påklistrad kanal..
 
 
Nu kan man titta på de vanliga kanalerna ombord på Pride..
 
 
Detta år fick grabbräckena och resten av trädetaljerna sig en omgång av Owatrol. Det var dessutom invigning för denna syssla i vårt nya garage. Skönt att slippa kladda på köksgolvet som tidigare år...
 
 
Ibland lönar det sig inte att vara ute i god tid. En vecka innan sjösättning så fick jag den briljanta idèn att provstarta motorn och därmed köra ut glykolen ur sjövattensystemet. Vi brukar göra så för att undvika att tömma ut det i sjön varje vår. Dessvärre blev det svinkallt på nätterna veckan innan sjösättning. Det blev att rigga upp en kupèfläkt, riktad mot motorn, som fick gå på nätterna. Det gick ju det också även om det blev lite onödigt jobb...
 
 
Veckan efter sjösättning kände jag lite på kablarna av någon anledning, varpå den grövre kabeln till generatorn lossnade från sin kabelsko. Väldigt konstigt när den är relativt nypressad, bara några år sedan. Har nu inhandlat en egen grövre presstång från Ebay och pressat om kabeln. Får se hur länge det håller denna gång, blir ju en del vibrationer där, så det kanske inte är så konstigt ändå...
 
 
Bytte ut den gamla solcellsregulatorn mot en ny med MPPT- funktion. Valde en CTEK-dual för att även optimera laddningen från generatorn, när den laddar. Den fungerar även som ett skiljerelä. Fungerar mycket bra.
 
 
Sen kom turen till elskåpet inne på toaletten. Har under en tid planerat att byta ut de gamla porslinssäkringarna mot flatstiftssäkringar. Ville dessutom ha fler anslutningar för kommande elförbrukare. 
 
 
Här är de gamla panelerna borta, efter att jag noggrant märkt upp alla kablar.. Många kablar kunde tas bort helt då de saknade funktion..
 
 
De nya på plats och återmonteringen har börjat...
 
 
Här är alla kablar på plats och tv-antennförstärkaren uppskruvad uppe i högra hörnet. Bara skyddslocken med etiketterna som saknas.. Varje panel matas med grova kablar, både plus och minus på samma panel. Förresten så är de tre strömbrytarna till led-belysningen, nere i högra hörnet, inte inkopplade på denna bild. Har en brytare för förpik, en för doghouse och en för akterruff om man inte vill ha alla på samtidigt.
 
 
Dags för årets Albin25-klubben-träff i Mälaren. Den här coola bilden är tagen av Johan ombord på hans Nova, där vi är på väg tillsammans till träffen.
 
 
 
Här har vi lagt oss för nattvila på ön Gubben nordost om Strängnäs. Vi grillade lite på klippan innan det var dags att gå och lägga oss..
 
 
 
Dagen därpå, väl framme vid träffen, som detta år hölls i Stallarholmen. 
 
 
Vi blev detta år 5 st Albin 25:or och 2 st Albin 30:or. Det blev en trevlig träff trots att det regnade emellanåt.
 
 
Hade lite överbliven plywood i gömmorna, samt ett stort behov av en högre fotpall att stå på för att se något vid tilläggning. Detta resulterade i att en fotpall/verktygslåda började tillverkas...
 
 
Hade även lite nåtat material kvar från när vi gjorde durken. Detta räckte precis till att "klä in" lådan.
Det är ett mindre lock framtill, som gömmer huvudströmbrytarna på skottet framför. Under det bakre locket finns verktygslådan.
 
 
Här är lådan lackad och klar. Har även gjort en sjökortshylla ovanför. Har tyvärr ingen bild när luckorna är öppna. Får lägga upp det vid ett senare tillfälle.
 
 
Jag (Madde) och min far gjorde en tripp till Kungsörs gästhamn. Strålande väder.
 
 
Mötte en lite större båt...
 
 
Gillade att Kungsör hade en så modern gästhamn. Smidigt att kunna betala gästhamnsavgiften
i denna automat och få tillgång till koder mm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Daniel

Publicerad 2018-08-01 14:34:18

Tack för fint inlägg. Jag googlade på rillad trall + badbrygga och hamnade här.

Det såg ju jättefint ut! Det blir ett av vinterprojekten för vår båt.

Trevlig dag!

Svar: Tack så mycket!! Lycka till med projektet!
Mvh Madelene
albinpride.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela